Великдень 2020: як приготувати паску, освятити її вдома та відсвяткувати онлайн

Цього року православні східного обряду відзначають воскресіння Христа 19 квітня. Але через поширення коронавірусної інфекції та запровадженого карантину святити паски, як зазвичай, християни не зможуть. ТСН.ua розповідає, як святкувати Великдень в умовах пандемії.

Де дивитись службу онлайн

Великодні богослужіння з усіх церков транслюватимуть як найрейтинговіші телеканали, так і інші, включно з регіональними.

“Подбаймо про власне здоров’я та здоров’я близьких – залишаймося на Великдень вдома”, – зазначає Офіс президента.

Як відомо, богослужіння із Української греко-католицької церкви будуть транслювати 19 квітня від 7:30 до 11:00 одразу два телеканали – “ICTV” та “UA:Перший”. 

До Великодньої служби із Православної церкви України (ПЦУ) віряни зможуть долучитися на телеканалі “1+1” та “UA:Перший” у ніч проти 19 квітня від 23:00 до 03:00. Та богослужіння з Української православної церкви (УПЦ МП) будуть транслювати на телеканалах “Україна” й “Інтер” у ніч проти 19 квітня від 23:00 до 03:00.

Що має бути у великодньому кошику

Ковбаса
Варені крашені та не крашені яйця
Корень хріну
Шинка
Масло і сир на блюдечці прикрашені барвінком
Паска

Топ 5 рецептів великодніх пасок

Рецепт від Марини Порошенко

Інгредієнти:

1 л молока
100 г дріжджів
100 мл олії
2−3 кг борошна
200−300 г родзинок
250 г маргарину
250 г вершкового масла
8 яєць
400 г цукру
1 пакетик ванільного цукру
цукор для глазурі

Для опари: 100 г дріжджів розчиняємо у пів склянки теплого молока. На малому вогні розтоплюємо 250 г маргарину і 250 г вершкового масла. Додаємо до масло із маргарином та 8 яєць, олію, 2−2,5 склянки борошна та 50 г цукру. Перемішуємо і залишаємо на 30 хв підніматися.

Через пів години починаємо замішувати тісто. У опару додаємо 1 пакетик ванілі, родзинки та 400 г цукру. Замішуємо все це 2−3 кг просіяного борошна. Тісто має “відставати” від миски.

Залишаємо підніматися у теплому місці.

Готове тісто розкладаємо у форми на ⅔ і даємо 10−15 хв. піднятися. Випікаємо у духовій шафі при 180 градусах 45−50 хв.

Для білої глазурі збиваємо білок із цукром до густої білої піни і прикрашаємо паски, коли вони охолонуть.

Сімейний рецепт від Тіни Кароль

Популярна співачка зазначає, що для приготування вам знадобляться такі інгредієнти:

Сир – 1 кг
Вершки 10% жирності – 1 стакан
Яйця – 5 штук
Цукор – 2 склянки
Вершкове масло – 1 пачка
Родзинки (світлі), волоські горіхи, цукати – по 100 грамів
Ванільний цукор – 1 пакетик
Цедра одного лимона

Як приготувати сирну масу

Спочатку потрібно відокремити жовтки від білків і збити їх, потім додати туди вершки і довести до кипіння в каструлі з товстим дном постійно при цьому помішуючи. Поки маса охолоджується, обсмажте горіхи на сухій сковороді, а родзинки вимийте і висушіть. Натріть цедру одного лимона. У масу, яка охолола, покладіть сир, вершкове масло і ретельно розітріть. Потім додайте родзинки, цукати, горіхи, лимонну цедру і ванільний цукор, добре перемішайте. Суміш необхідно викласти у форму для паски на два шари вологої марлі і поставити в холодильник під гніт на 12 годин. Готову паску можна прикрасити цукатами, глазур'ю, посипками.

Рецепт Катерини Бужинської

Українська співачка Катерина Бужинська поділилася рецептом смачної паски та детально розповіла, як самостійно приготувати її у домашніх умовах.

Щоб зробити запашну паску, зірка рекомендує додавати в опару персиковий йогурт і коньяк.

“Ставимо опару: дріжджі (0,35 г) розбавляємо теплим молоком 2,5 % (200 г), додаємо цукор (20 г) і в кінці борошно (150 г). Залишаємо на 40 хвилин. Після закінчення цього часу додаємо в опару персиковий йогурт (100 г), ванільний цукор (2 пачки), сіль (6 г), цукор (100 г), жовтки (5 шт.). Потім додаємо натуральну ваніль (100 г), цедру (1 лимон), цукрову пудру, вершкову олію (100 г), соняшникову олію (50 г), коньяк (15 г), борошно (500 г), цукати апельсина (150 г), родзинки (150 г). Викладаємо у форми й випікаємо протягом 50 хвилин при температурі 160 градусів”, – ділиться артистка.

Ну а щоб паска була гарною, Бужинська рекомендує прикрашати її глазур’ю.

“Готуємо глазур: змішуємо цукор (750 г) і воду (150 г). Варимо до середньої м'якості. Потім додаємо оцет (1 ч.л). Окремо замочуємо желатин (10 г) у воді (60 г). Збиваємо до білого кольору цукрову суміш. Додаємо білок (50 г) і збиваємо до хорошої щільності. Додаємо розм'якшений желатин і трішки збиваємо. На холодну паску наносимо глазур. Якщо потрібно підфарбувати, то білки підфарбовуємо харчовою фарбою будь-якого кольору і наносимо на білу глазур. Прикрашаємо горіхами, сухофруктами, бадьяном, паличками кориці”, – додає зірка.

Рецепт Ольги Сумської

Українська акторка Ольга Сумська ділиться своїм фірмовим рецептом сирної паски.

Інгредієнти:

Жирний домашній сир – 800 г
Цукор – 3-4 ст. л.
Домашні яйця – 6-8 шт.
Родзинки – 50 г
Ванільний цукор – 1 пакетик

Спосіб приготування сирної паски

До сиру додати яйця і перемішати. Сюди ж висипати цукор і ванільний цукор і знову ретельно перемішати. Після засипати в отриману масу родзинки і перемішати так, щоб вони змішалися однорідно з тістом. Взяти скляну форму (це важливо) і змастити її вершковим маслом (можна також використовувати оливкове). Обережно висипати сирну масу і накрити її кришкою. Поставити в духовку, розігріту до 150 градусів на 20-40 хвилин.

Важливий момент! За 5-10 хвилин до закінчення випікання необхідно зняти кришку. Готову паску можна змастити жирними вершками і посипати цукром, тоді утворюється ароматна золотава скоринка. Після того, як паска спечеться вийняти її з духовки і знову накрити кришкою і залишити остигати.

Сімейний рецепт родини з Тернопільської області

1 літр кип’яченого молока
2 стакана цукру
10 яєць
200 гр масла або маргарина
1 столова ложка олії
100 гр дріжжів
1 рюмка горілки
Родзинки (пропарити гарячою водою)
Чайна ложка солі
Борошно (просіяти, щоб додати кисню)
Ванільний цукор, кориця (чайна ложка)

Розводимо дріжжі у невеликій кількості молока, чайній ложці цукра, і трохи борошна. Коли дріжжі почнуть бурлити долити решту молока, додати сіль і залишити на 30 хвилин. Суміш повинна отримати консистенцію сметани.

У готову суміш додати взбиті яйця, масло, цукор, олію, горілку, родзинки, корицю, ванільний цукор, трохи борошна та почати місити. Борошно додавати по трохи увесь час поки замішуєте, руки можна намастити олією, щоб легше мішати.

Перемішувати тісто потрібно до тих пір, поки не почне відставати від рук. Залишити приблизно на 30 хвилин, поки вони підійде. Після цього розкласти у форми для запікання на почекати, поки тісто знову підніметься. Тоді обережно покласти паску у духовку розігріту до 190 градусів і залишити на 50 хвилин, але стежити за приготуванням.

Як прикрасити

Посипка
Цукрова пудра 200 гр
Лимонна кислота (пів чайної ложки)
Білок яйця

Все взбиваємо міксером, поки не з’явиться пухкий білий крем.

Коли паска трохи охолоне зверху налити глазур та посипати кондитерською присипкою.

Як освятити паску вдома 

Через карантин влада звернулась до громадян із закликом не ходити до церкви на Великдень, щоб не розповсюджувати хворобу у людних місцях. Але священники наголошують, що Паска не стане гіршою, якщо її не буде освячувати служитель церкви. Це можна зробити вдома за допомою цих молитов:

Молитва на благословення хліба

Владико Святий, Отче Вседержителю, Предвічний Боже, благоволи освятити хліб цей Твоїм святим духовним благословенням, щоб був він усім, що споживають його, на спасення душі, на здоров’я тілесне і захист проти всіх недуг, всякого ворожого підступу.

Милістю і щедротами єдинородного Сина Твого, що з Ним благословен єси, з пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва на благословення пасхального агнця й іншої м’ясної поживи

Споглянь, Господи, Ісусе Христе, Боже наш, на агнця цього й на всю іншу м’ясну поживу, благослови й освяти їх, як благословив і освятив єси агнця, що його Тобі привів вірний Авраам, і агнця, що його Тобі Авель приніс від плодів, також і теля годоване, що його звелів єси заколоти для сина блудного, що знову повернувся до Тебе. І як той сподобився насолодитися Твоєю ласкою, так і ми від Тебе, цих благословенних і освячених страв споживаючи, Твоє благословення зі здоров’ям всі одержимо, чесного ради хреста Твого й тридневного з мертвих воскресення.

Бо Ти є істинна Пожива й Податель благ, все благословляєш і освячуєш, Христе Боже наш, і Тобі славу возсилаємо з безначальним Твоїм Отцем і пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва на благословення молочної й іншої поживи

Владико Господи Боже наш, що все сотворив, благослови сир, молоко, яйця й іншу поживу, й нас збережи у благості Твоїй, щоб ми, насолоджуючись цими Твоїми щедро поданими дарами, наситились і невимовної твоєї благости, ради пресвітлого з мертвих тридневного воскресення Господа нашого Ісуса Христа. Бо Твоя є влада, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *